Trygonometria
Kuba: Trygonometria.
Witam.
Mam oto takie coś :
α jest kątem ostrym w trójkącie prostokątnym takim, że :
a) sinα =
56
Wyznacz pozostałe funkcje trygonometryczne :
Więc :
sin
2α + cos
2α = 1
2530 + cos
2α = 1
cos
2α =
530
cosα =
√56
tgα =
sinαcosα − nie mogę tego rozpisać ale mi wyszło
30√530 =
√5
ctg odwrotność tg czyli mi wyszło
√55
Czyż to ma być tak ?
7 lis 19:20
Kuba: Spojrzy ktoś ? ^^
7 lis 19:26
Andrzej: spojrzałem, i poza tym, że 62 jest 36 a nie 30, to jest ok
popraw ten błąd, sposób masz dobry.
7 lis 19:46
Kuba: No faktycznie , głupi błąd :
Po poprawie cosα =
√116
tg =
5√1111

?
7 lis 20:09
Andrzej: tak
7 lis 20:25