Geometria
Michał: Oblicz obwód rombu o polu równym 48 cm2, wiedząc,że stosunek długości przekątnych jest równy 3
16 maj 13:40
Michał: pomóżcie
16 maj 20:58
Michał: prosze
16 maj 20:58
tim: Ok. Ja próbuję.
16 maj 20:58
tim:
16 maj 20:59
tim: Wyznacz z drugiego d1 lub d2 i podtaw do drugiego.
16 maj 21:03
Michał: a co dalej z twierdzenia pitagorasa, tak

16 maj 21:05
tim: Jak obliczysz d1 oraz d2 to tw. Pitagorasa.
16 maj 21:06
Michał: niewiem jak
16 maj 21:16
tim: Ok. Pokażę.
16 maj 21:17
tim: d1 * d2 = 48 * 2
d1 = 3d2
3d2 * d2 = 96
3d22 = 96 ;3
d22 = 32
d2 = √32
d1 = 3√32
16 maj 21:20
Michał: dzięki bardzo
17 maj 20:24