stozki
dominikaa: pomooocy stozkki:(
a) wyznacz kat rozwarcia stozka ktorego tworzaca ma dlugosc 10 a PP ma 25
b) oblicz ppc stozka o kacie rozwarcia 60 stopni i wysokosci 4 pierwiastek z 3
7 lis 19:07
Kejt:

25=πr
2
r=...
α=2β
dokończ..
b) analogicznie
7 lis 19:32
dominikaa: a to jak mam obliczyc?prosze pomoz
7 lis 20:33
Kejt: na pewno w zadaniu nie ma 25π? to znacznie ułatwiłoby obliczenia..
7 lis 20:35
dominikaa: ma byc
7 lis 20:43
dominikaa: ma byc π
7 lis 20:43
Kejt: no to może wypadałoby pisać polecenia uważnie..
rozwiąż:
πr2=25π
r=...
7 lis 20:44
dominikaa: niestety kolezanka tak mi przepisala..
7 lis 20:46
dominikaa: r=5 ?
7 lis 20:47
Kejt: tak.
czyli:
| | 1 | |
sprawdź w tabelce dla jakiego kąta sinus przyjmuje wartość |
| |
| | 2 | |
7 lis 20:56
nela: sinα 30 stopni ?
7 lis 21:02
Kejt: sinus beta...konkretnie
teraz policz alfa:
α=2β
7 lis 21:04
dominikaa: α=1 a to jest tng 45 stopni?
7 lis 21:07
Kejt: β=30o a α=1?
mówimy cały czas o podpunkcie a)...skup się..
7 lis 21:14
dominikaa: czyli 60 stopni?
7 lis 21:17
Kejt: mhm..
7 lis 21:18
dominikaa: i juz koniec?
7 lis 21:25
Kejt: podpunktu a) tak..
7 lis 21:27
dominikaa: bardzo ci dziekuje!
7 lis 21:28