stozkiii:(((
dominikaa: powierzchnia boczna stozka po rozwinieciu jest wycinkiem kola o kacie alfa i promieniu 9.
oblicz miare kata alfa jesli podstawa tego kola jest kolo o polu rownym 36 pi cm2
7 lis 19:05
Kejt: podstawą tego koła jest koło..?
7 lis 19:06
dominikaa: *podstawa stozka jest kolo
7 lis 19:12
Kejt:

P
p=36π
promień podstawy:
πr
2=36π
r
2=36
r=6
obwód podstawy = obwód powierzchni bocznej
dokończ..
7 lis 19:21
dominikaa: pomozesz mi to obliczyc?:(
7 lis 20:14
Kejt: z czym masz problem?
skracasz i mnożysz na krzyż..
7 lis 20:28
dominikaa: 12 skracam z 360 a co z tym 18 πα?
7 lis 20:39
SSussss: Łatwiej policzyc tak :
r/l= α/360
r=6 cm ( obliczone w ten sposob jak powyżej)
l=9cm (wynika z treści)
6/9=α/360 (mnożymy na krzyż) :
2160=9α/9
240=α
17 sty 16:56