Podaj najmniejszą liczbę
Marta: Podaj najmniejszą liczbę osób, z jakiej podczas ustawiania czwórkami w ostatnim szeregu będzie
stało trzech ludzi, gdy ustawimy piątkami, w ostatnim szeregu będzie stało czterech ludzi,
przy ustawianiu szóstkami w ostatnim szeregu będzie stało pięciu ludzi, a ustawiając
siódemkami w ostatnim szeregu będzie stało sześć ludzi. Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam
polecenie, dlatego prosiłabym o rozwiązanie tego zadania, bo ja zrobiłam inaczej i moja
koleżanka też. Z góry dziękuję
7 lis 18:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
x mod4 = 3 = (−1) ⇔ (x+1) mod 4 = 0
x mod5 = 4 = (−1) ⇔ (x+1) mod 5 = 0
x mod7 = 6 = (−1) ⇔ (x+1) mod 7 = 0
taka liczba będzie występować co 4*5*7 = 140 ... x+1 = 140 ⇔ x=139

było to wykorzystywane juz w starożytnych chinach do porannego liczenia armii. stąd wynika, że
w ciągu nocy musiałoby dokładnie 140 (bądź ta wielokrotność) zdezerterować, aby to nie wyszło
przy liczeniu.
Natomiast ubytek 140 na porannym apelu by bez problemu dostrzegli dowódcy kompanii.
7 lis 19:04
Marta: A nie powinno być przypadkiem 419? Bo jak od 139−5=134 a 134:6=22,(3) Nie otrzymujemy wtedy
liczby całowitej
7 lis 20:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
ach ... nie przeczytałem tego, że xmod6 = 5
8 lis 11:15