matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie
Kamil:
1
5
rozwiąż równanie
+
=3
1+lgx
3−lgx
7 lis 18:57
Kamil:
prosze o pomoc
7 lis 19:01
Eta:
1
założenia logx ≠ −1 i logx ≠ 3 ⇒ x≠
i x≠ 1000
10
podstawię za logx= t ( łatwiej pisać)
1
5
+
= 3
1+t
3−t
1*(3−t)+5(1+t)= 5(1+t)(3−t) teraz dokończ ........ pamiętaj o założeniach
7 lis 19:09