Równanie kwadratowe z parametrem
Edi: Dla jakich wartości a zbiorem wartości trójmianu jest R− ∪ { 0 }
y = (1 − a
2) x
2 + 2 (1 − a ) x −2
Jakie tu trzeba ułożyć założenia

Pomoże ktoś

Z tym R − chodzi że wszystkie rzeczywiste
ujemne
16 maj 13:35
Mickej:
f(x)=ax2+bx+c−postać trójmianu
jeśli dobrze rozumiem to
Zbiór wartości to (−∞;0> Jeśli tak to warunki muszą być takie
I.
1.a<0 aby ramiona były skierowane do dołu czyli
1−a2<0
2 Δ=0 aby było jedno miejsce zerowe dzięki czemu będziemy mieli pewność że wierzchołek
dochodzi do 0 a 0 ma być w zbiorze wartosci
16 maj 14:08
Edi: ok za chwile wylicze i sprawdze z odpowiedziami w książce
16 maj 14:12
Mickej: jeszcze możesz sprawdzić co się dzieje gdy
1−a2=0 to taki dodatkowy podpunkt
16 maj 14:14
Edi: coś mi nie chce wyjść jak mam założenie Δ=0 to mi wychodzi Δ=256
16 maj 14:29
Edi: czyli że są dwa miejsca zerowe a nie jedno
16 maj 14:31
Mickej:
Δ=(2−2a)2+8(1−a2) to ma być równe 0 nie wiem skąd bierzesz 256
16 maj 14:54
naomi: no i dobrze a ty masz zrobic zalozenie ze cie interesuje tylko to co pod osia
16 maj 14:55
Edi: no i z tego wychodzi 256
16 maj 14:58
naomi: mi tez
16 maj 15:01
naomi: √256 to 16 , tak
a1=1
a2=3,tak?
16 maj 15:03
Edi: i co dalej z tym

jaką udzielic odp ? bo w książce jest odp a = −3
16 maj 15:03
Edi: a1=1
a2=−3
16 maj 15:04
naomi: a tak −3
1 odrzucamy bo masz zalozenie ze a<0 sam zakladasz na poczatku a −3<0 jast ok
16 maj 15:09
naomi: rozumiesz?
16 maj 15:09
Edi: a nie przypadkiem przedział (−3 ; 0)

bo było a < 0
16 maj 15:10
Edi: dobra rozumiem dzięki
16 maj 15:11
Mickej: byłem zajęty innym zadaniem ale widzę że noami się tobą zaopiekowała
16 maj 15:13
Edi: a takie zadanie Dla jakich wartości parametru m zbiorem rozwiązań nierówności jest zbiór
wszystkich liczb rzeczywistych . Jakie tu zrobić założenia ?
x2 − 2(m+1)x + 2m2 + 3m −1>0
16 maj 15:13
Mickej:
wystarczy jedno
Δ<0
16 maj 15:17
naomi: to chyba na razie wnioskuje
skoro a=1 to a>0 i zeby byl caly zbior to Δ<0
to trzeba przeliczyc
ale chyba wystarczy Δ<0
16 maj 15:17
Edi: sorry że tak na was żeruje ale nie umiem robić tych założeń a takie zadanie dla jakich
wartości parametru m równanie x
2 −2mx + m
2 −1 = 0 ma dwa rozwiązania należące do przedziału
<−2;4>
16 maj 15:22
naomi: mi wyszlo ze
m1=1
m2=−2 czyli przedzial
m ∊ (−∞;−2)∪(1;∞)
a jaka masz odpowiedz
16 maj 15:24
Edi: m∊<−1;3>
16 maj 15:25
naomi: dobra cos policzylam jaka masz odp do tego to przesle rozwiazanie
16 maj 15:28
naomi: ta odpowiedz jest do mojej −
m ∊ (−
∞;−2)∪(1;
∞)



16 maj 15:29
Mickej: co do tego przedziału to
1.
Δ≥0
2.
| | −b | |
−2<p<4 p to wierzchołek |
| |
| | 2a | |
3.
f(−2)≥0
f(4)≥0
16 maj 15:30
naomi: bo mi to wyszlo do nastepnego
16 maj 15:31
Mickej:
16 maj 15:32
Edi: ta odpowiedź co podałem jest w książce
16 maj 15:32
Mickej: te założenia które podałem powinny dać taki przedział
16 maj 15:34
Edi: a to f(−2)≥0 i f(4)≥0 to jak zrobić bo nie rozumiem?
16 maj 15:36
Mickej: rozumiesz rozumiesz

pod x podstawić kolejno −2 i 4 i ma być większe od zera
16 maj 15:40
naomi: co do
dla jakich wartości parametru m równanie x2 −2mx + m2 −1 = 0 ma dwa rozwiązania należące do
przedziału <−2;4>
to ja mam tak
Δ=4m2 −4m2+4=4
x1= m−1
x2=m+1
ramiona paraboli do gory to mamy
m−1≥−2
m+1≤4
zatem mamy ze
m≥−1
m≤3
16 maj 15:41
Mickej: tak też można
16 maj 15:42
Mickej: jest nawet szybciej ale nie zawsze się da twoim sposobem
16 maj 15:43
Mickej: teraz dzieci ide grać w CS więc noami pilnuj ich tu

gdyby co to możecie mi puścić strzałkę to
wpadnę zobaczyć z czym macie problem

517740834
16 maj 15:45
16 maj 15:47
Mickej: matura technikum to sobie możesz policzyć
16 maj 15:49
Edi: Dzięki za pomoc ale i tak mi nic nie wychodzi
16 maj 15:54