nierówność
marcelina:
1. x+7≠0
x≠−7
| | x2−6x−3 | |
proszę o dalsze wskazówki (ja przenoszę 1 na moją stronę i wychodzi |
| + |
| | x+7 | |
| | x+7 | |
|
| ≥0 co daje potem z równania,delty x1=−1 x2=6, co wg podanych mi odpowiedzi jest |
| | x+7 | |
zle

)
7 lis 18:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
po pierwsze −−− to jest nierównośc a nie równanie
po drugie skąd takie miejsca zerowe Ci wychodzą

pokaż krok po kroku jak policzylaś to
i co zrobilaś z mianownikiem (tutaj częsty błąd robią uczniowie)
7 lis 18:57
Kejt: spróbuj może pomnożyć przez (x+7)
2 
oczywiście pierwotne równanie, nieruszane przez Ciebie
7 lis 18:58
marcelina: po zsumowaniu tego co napisalam w nawiasie wychodzi w liczniku rownanie kwadratowe, stad delta
i miejsca zerowe
a nie rozumiem co mam zrobic z mianownikiem?
7 lis 19:02
marcelina: ^
7 lis 19:19
Kuba: Jak to zsumujesz to wyjdzie
x2−5x+4x+7 ≥ 0
znaki ilorazu są takie same jak znaki iloczynu więc
(x
2 −5x + 4)(x+7) ≥ 0
Obliczasz wyróżnik i graficznie na osi
7 lis 19:23
Piotr:
| x2−6x−3+x+7 | |
| ≥ 0 // *(x+7)2 |
| x+7 | |
(x+7)(x
2−5x+4) ≥ 0
7 lis 19:24
zIOOM: okej, jeszcze wyjasnienie tak gwoli ścisłości , odpowiedz mam x∊(−7,1)∪<4,+∞), jak do tego
dojść mając już tego wyniki x1=1, x2=4 ?
7 lis 19:37
7 lis 19:39
Piotr:
a odpowiedz masz zla
x∊ (−7;1> u <4;+∞)
7 lis 19:45