Rozwiąż nierówność trygonometryczną.
zbych: |sinx| > |cosx|
7 lis 18:46
Mila:

f(x)=|sinx| zielony
g(x)=|cosx| pomarańczowy
Patrzysz dla jakich argumentów wykres f(x) leży na wykresem funkcji g(x).
równe wartości dla
| π | | 3π | |
| +2kπ; |
| +2kπ;......... dokończ |
| 4 | | 4 | |
8 lis 00:00
Eta:
@
Mila
Widzę,że teraz możesz nadrobić zaległości w rysowaniu
8 lis 00:03
Eta:
Mnie też

Wpisz w nick nr gg .... jak niektórzy
8 lis 00:15
PW: Można również pomyśleć tak:
Jeżeli cosx = 0, to nierówność zamienia się w zdanie prawdziwe (bo dla takich x funkcja sinus
przyjmuje wartości niezerowe),
Dla pozostałych x można wykonać dzielenie
|tgx|>1.
Wtedy mamy rysunek z jedną funkcją.
8 lis 00:16