oblicz granice
jusiek: lim n−>∞ √(4n2+n+1) − 2n ktos pomoglby rozwiazac ten przyklad?
7 lis 18:43
Krzysiek: skorzystaj ze wzoru:
7 lis 18:44
jusiek: kurcze cos mi nie wychodzi..

czy mógłbys rozpisac ten przyklad?
7 lis 18:58
Krzysiek: To pokaż jak liczyłeś/aś .
7 lis 19:07
jusiek: nie wiem jak wstawic kreske ułamkową
7 lis 19:13
Krzysiek: za pomocą: " U"
po lewej stronie od pola tekstowego masz napis: " kliknij po więcej przykładów"
7 lis 19:15
Nienor: | | √4n2+n+1+2n | |
lim √4n2+n+1−2n* |
| =
|
| | √4n2+n+1+2n | |
| | 4n2+n+1−4n2 | |
lim |
| =
|
| | {√4n2+n+1+2n} | |
| | n(1+1n) | | 1 | | 1 | |
lim |
| = |
| = |
| |
| | n(√4+1n+1n2+2) | | √4+2 | | 4 | |
7 lis 19:27
jusiek: | | 4n2+n+1−4n2 | | n+1 | |
(√4n2+n+1−2n)= |
| = |
|
|
| | √4n2+n+1+2n | | | |
po drugim znaku rónosci w mianowniku pierwiastek sięga az do 1 przez 'n' kwadrat
7 lis 19:27
Nienor: w pierwszej linijce brakuje nawiasu, powinno być:
(√4n2+n+1−2n)*
7 lis 19:28
jusiek: w ostatniej linijce w mianowniku: dlaczego wyciągnałes przed nawias 'n' a nie 'n2' ? chyba
powinno wyciagac sie najwyzsza potęge
7 lis 19:32
Nienor: najwyższą potęgą jest n, no √n2=n
7 lis 19:46
jusiek: dzięki
7 lis 19:54