rozwiązanie nierówności
monia: wyznacz liczby b,c aby rozwiązaniem nierówności: 2x2+bx+c<0 był przedział (3,5)
7 lis 18:36
monia: poprosiłabym o wytłumaczenie zadania krok po kroku, nie rozumiem go :<
7 lis 18:37
Eta:
miejsca zerowe x1=3 , x2= 5
z postaci iloczynowej
2(x−3)(x−5) = 2(x2−8x+15) = 2x2−16x+30 <0
b= −16 , c= 30
7 lis 18:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
z treści zadania sugeruje się, że:
miejscami zerowymi tejże paraboli są punkty 3 i 5
czyli:
2x2+bx+c = 2(x−3)(x−5)
wyznacz 'b' i 'c'
7 lis 18:41