BARDZO PROSZĘ O POMOC : (
malinka: Zadanie 1
Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o przekątnych długości d=16 i d=12, a jego objętość
równa się V=816. Oblicz pole powierzchni całkowitej.
Zadanie 2
Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt równoramienny o podstawie długości 6 i ramionach
długości 5. Odległość między podstawami bryły jest równa 10. Oblicz objętość i pole
powierzchni całkowitej.
Zadanie 3
Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prostego, którego podstawą jest
trapez prostokątny o bokach równoległych długości a=8 i b=5 oraz wysokości h=4. Długość
wysokości tego graniastosłupa wynosi H=7.
Zadanie 4
Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego
wiedząc, że krawędź podstawy ma długość 4, a wysokość bryły ma długość 12.
Zadanie 5
Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej graniastosłupa trójkątnego wiedząc, że wysokość
podstawy ma długość 4√3 , a wysokość brył jest równa 20.
7 lis 18:30
dero2005:

d = 16
f = 12
V = 816
| | 1 | | 1 | |
Pp = |
| d*f = |
| *12*16 = 96
|
| | 2 | | 2 | |
V = P
p*h = 96*h = 816 → h = 8,5
a =
√(d2)2 + (f2)2 =
√82+62 =
√64+36 =
√100 = 10
P
c = 2*P
p + 4*a*h = 2*96 + 4*10*8,5 = 192 + 340 = 532
7 lis 19:53
dero2005:

zad 2
a= 6
b = 5
H = 10
h =
√b2 − (a2)2 =
√52 − 32 =
√25 − 9 =
√16 = 4
P
c = 2*P
p + 2*b*H + a*H = 2*12 + 2*5*10 + 6*10 = 24 + 100 + 60 = 184
V = P
p*H = 12*10 = 120
7 lis 20:09
dero2005:

zad 3
a = 8
b = 5
h = 4
H = 7
c =
√h2 + (a−b)2 =
√42 + 32 =
√16 + 9 =
√25 = 5
| | a+b | | 8+5 | |
Pp = |
| *h = |
| *4 = 26
|
| | 2 | | 2 | |
P
c = 2*P
p + H(a+b+c+h) = 2*26 + 7(8 + 5 + 5 + 4) = 52 + 154 = 206
V = P
p*H = 26*7 = 182
7 lis 20:30
dero2005:
zad 5
a= 4
H = 12
| | 3a2√3 | | 3*42√3 | |
Pp = |
| = |
| = 24√3
|
| | 2 | | 2 | |
P
c = 2*P
p + 6a*H = 2*24
√3 + 6*4*12 = 48
√3 + 288 = 48(
√3 + 6)
V = P
p*H = 24
√3*12 = 288
√3
7 lis 20:35
dero2005: to bylo zad 4 a nie 5
7 lis 20:36
dero2005:
zad 5
h
p = 4
√3
H = 20
P
c = 2*P
p + 3*a*H = policz
V = P
p*H = policz
7 lis 20:39