Trygonometria
Mada666: Rozwiąż równania:
podstawiam pod cos
2 x = 1 − sin
2 x
| | 3 | |
dochodzę do równania: −sin2 x + sin x + |
| = 0 |
| | 4 | |
Ale co z tym dalej?
b) 2sin
3x − 3sin x cos x = 0
wyciągam sinx przed nawias i za wstawiam za sin
2 x=1−cos
2
otrzymuję:
sin x (2−2cos
2x−3cos x)=0
Też nie wiem co z tym dalej począć
7 lis 18:28
ss: w punkcie A za sinx podstaw sobie zmienna T
7 lis 18:29
ss: w punkcie b odejmij sinx od 1 wyrazenia a od 3sinx..... odejmij sinxcos
wtedy skorzystasz ze wzoru w wyrazeniu pierwszym na 2sin2x a w 2 wyrazeniu ze wzoru na
2sinxcosx.
7 lis 18:33
ewa: ad b)
sinx=0 lub 2−2cos2x−3cosx=0 / *(−1)
2cos2x+3cosx−2=0
t=cosx
2t2+3t−2=0 i rozwiązać (Δ=....)
sinx=0 ⇔x=kπ , k∊C
7 lis 18:33