Prawdopodobieństwo
Julia: "Salon rowerowy sprzedaje trzy razy więcej rowerów turystycznych niż rowerów wyścigowych. W
czasie transportu towaru zostaje uszkodzonych 0,5% rowerów turystycznych i 0,8% rowerów
wyścigowych. Oblicz prawdopodobieństwo zakupu przez klienta roweru uszkodzonego."
Pomoze ktoś mi to zadanie rozwiązać i zrozumieć

?
16 maj 13:13
Andy: x − rower wyścigowy
y − rower turystyczny
y = 3x
| | 5 | |
3x* |
| − tyle zostało uszkodzonych rowerów turystycznych
|
| | 1000 | |
| | 8 | |
x* |
| − tyle uszkodzonych wyścigowych
|
| | 1000 | |
| | 5 | | 8 | |
wszystkich roweró jest 4x (3x + x), natomiast uszkodzonych jest 3x* |
| + x* |
| |
| | 1000 | | 1000 | |
| | 23x | |
czyli uszkodzonych w sumie jest |
|
|
| | 1000 | |
moc omegi = 4x − wszystkie rowery
a − klient kupił wadliwy rower
| | | | 23 | |
P(A) = |
| czyli po uproszczeniu |
| czyli 0,575%
|
| | 4x | | 4000 | |
aczkolwiek nie gwarantuje że na 100% dobrze
16 maj 13:58
Julia: zgadza się z wynikami w książce, więc wielkie dzięki
16 maj 14:01
ola: ale dlaczego w mianowniku jest 1000
20 lis 12:58