rownanie z wartoscia bezwgledna
Rafał : jak rozwiazac to rownanie z wartoscia bezwgledną
|x+2|= −1|(x−2)(x+2)|
nie moge sobie poradzic a rozwiazywalem na kilka sposob pewnie złych. prosze o wyjasnienie
7 lis 18:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
warunki
jak wygląda postać dla x≤−2
jak dla x∊(−2,2)
jak dla x≥2
7 lis 18:15
Rafał : czyli mam wszystkie warosci opuscic robiac kazdy warunek po kolei i co dalej? w odpowiedzi jest
−2
7 lis 18:19
ewa: |x+2|= −|x−2||x+2|
11 sprawdzamy co się dzieje gdy x= −2 (wówczas |x+2|=0) i L=P, a więc x=−2 jest
rozwiązaniem
20 załóżmy teraz, że x≠−2 , czyli |x+2|≠0 , wówczas można podzielić obie strony przez |x+2|:
1=−|x−2|
czyli |x−2|=−1 co jest sprzeczne!
x=−2 jedyne rozwiązanie
7 lis 18:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
i później rozwiązać
7 lis 18:19
pigor: ... , no to np. tak:
|x+2|= −|(x−2)(x+2)| ⇔ |x+2|+|x−2|*|x+2|=0 ⇔ x+2|(1+|x−2|)=0 ⇔
⇔ |x+2|=0 lub 1+|x−2|=0 ⇔ x+2=0 lub x∊∅ ⇔
x=−2 . ...
7 lis 18:20
pigor: przepraszam, "zjadłem" kreskę lewą tu → x+2|(1+|x−2|)=0 ; powinno być |x+2| ...
7 lis 18:23
Rafał : mam metlik w glowie bo piszecie skrotowo ale cos mi swita
7 lis 18:25