czesc calkowita
zombi: Rozwiąż równanie
7 lis 18:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
dla
x>0
masz:
x = ....
dla x<0
masz:
x = ....
7 lis 18:10
pigor: ... kiedyś też się tak złapałem, ale tu mamy [...] entier niestety
7 lis 18:15
zombi: To nie moduł tylko część całkowita z x nie większa od x [2,61]=2, [3]=3...
7 lis 18:23
zombi: podbijam
7 lis 18:49
zombi: again
7 lis 19:13
Artur_z_miasta_Neptuna:
takie pięknego rozwiązania nie mam, ale:
1
o x∊Z\{0}
brak rozwiązań
2
o
x∊(0,1)
| x | | x | |
| = |
| <−−− sprzeczne |
| [x] | | 0 | |
3
o
x∊(1,2)
| | 1 | | 1 | |
x − |
| + |
| = 2 ⇒ x =2 ... brak rozwiązań |
| | x | | x | |
4
o
x∊(n;n+1) ; n∊Z/{0,1}
2nx − x
2 − n(n−1) =0
−x
2 + 2nx − n(n−1) = 0
Δ = 4n
2 − 4n(n−1) = 4n
√Δ = 2
√n
| | 2n + 2√n | |
x1 = |
| = n+√n > n+1 <−−− to nie jest rozwiązanie (patrz przedział) |
| | 2 | |
| | 2n − 2√n | |
x2 = |
| = n−√n < n <−−−− to też nie jest rozwiązanie (patrz przedział) |
| | 2 | |
w efekcie −−−− brak rozwiązań
sprawdzić czy się gdzieś nie rypnąłem
7 lis 19:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
i to nie jest koniec ... bo przecież zrobiłem tylko dla n>0
7 lis 20:00
Artur z miasta Neptuna:
Ale dla n<0 delta ujemna wiec ostatecznie ... bral rozwiazan
7 lis 20:05
zombi: odpowiedź wiem na 100%, że jest dobra, tylko można to ponoć zrobić jakoś w 6 linijek...
7 lis 21:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
a może tak:
założenie:
[x] ≠ 0 ... czyli x∉<0;1)
1
o x∊Z\{0}
1 − 1/x + 1 = 2 − 1/x < 2 dla dowolnego x∊Z\{0}
2
o dla x∉(0;1) ; x∉Z
| | [x]−1 | | [x] −1 | | [x] | | 1 | | 1 | |
[x]<x⇔([x]−1)*[x]<([x]−1)*x⇔ |
| < |
| ⇔ |
| − |
| < 1 − |
| |
| | x | | [x] | | x | | x | | [x] | |
| | x | | [x]+1 | | 1 | |
x < [x]+1 ⇔ |
| < |
| = 1 + |
| |
| | [x] | | [x] | | [x] | |
czyli:
| [x] | | 1 | | x | | 1 | | 1 | |
| − |
| + |
| < 1 − |
| + 1 + |
| = 1+1 = 2 |
| x | | x | | [x] | | [x] | | [x] | |
może nie 6 linijek ... ale w miarę w miarę

ale to tylko dlatego, że znałem odpowiedź i
wiedziałem, co mam wykazać
7 lis 22:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
ojjj .... tam miałem wywalić co nieco
bez ⇔([x]−1)*[x]<([x]−1)x ma być (jest to zbyteczne, a co więcej... dla x<0;x∉Z nie jest
prawdą)
7 lis 23:00
Mila: x
2−[x]+[x]
2=2x[x]
x
2−[x]+[x]
2−2x[x]=0
x
2−[x]+([x]−x)
2−x
2=0
([x]−x)
2=[x]
(x−[x])
2=[x] sprzeczność
8 lis 11:56
Basia: Witaj Milu

Ładne rozwiązanie, tylko dopisz jeszcze dlaczego sprzeczność (nie dla każdego to będzie
oczywiste)
8 lis 12:07
Mila: Witaj, Basiu, Artur napisał wiele komentarzy, zastrzeżeń, więc pominęłam to wyjaśnienie,
zostawiam autorowi zadania.

dla Ciebie.
8 lis 12:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
leniuszek

witam miłe Panie
8 lis 12:31
Mila: Dla Arturka
8 lis 15:06