Dany jest wielomian. WAŻNE
ważne.: 1. Dany jest wielomian W(x)= (x2 − 16)(2x+6)(x−m). Jeśli iloczyn pierwiastków tego wielomianu
jest równy 24, to..
a. m= −1/2
b. m= 1/2
c. m=−2
d. m=2
2. Jeśli wielomian y= 2x2+bx+8 ma dwa miejsca zerowe, to
a. b∊ (−∞, 8)
b. (−8,8)
c. b∊ <−8,8>
d. b∊ (−∞, −8)U (8, +∞)
7 lis 18:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
−4*4*(−3)*m = 24 ... to ile wynosi m

dwa dodatnie miejsca zerowe czyli:
Δ≥0 ⋀ x
1+x
2 >0 ⋀ x
1*x
2 > 0 (dwa ostatnie ze wzorów Viete'a)
7 lis 18:09
ważne.: skąd się wzięło −3?
7 lis 18:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
2x+6 = 2(x+3) <−−−stąd
7 lis 18:13
ważne.: dziękuję : )
7 lis 18:13
Antoni: do punktu 2 wystarczy warunek z Δ≥0 wzory Viete'a sa niepotrzebne
7 lis 18:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
ach ... ja przeczytałem dwa DODATNIE miejsca zerowe
7 lis 18:21
Magda: Dany jest wielomian y=2x2 + bx+c będący funkcją rosnącą tylko w przedziale <−3, +∞). Do
wykresu jego funkcji należy punkt A=(1,5) . Wyznacz parametry b,c
14 lis 14:36