Stereometria ; /
malinka: Stereometria − graniastosłupy.
malinka:
Zadanie 1
Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o przekątnych długości d=16 i d=12, a jego objętość
równa się V=816. Oblicz pole powierzchni całkowitej.
Zadanie 2
Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt równoramienny o podstawie długości 6 i ramionach
długości 5. Odległość między podstawami bryły jest równa 10. Oblicz objętość i pole
powierzchni całkowitej.
Zadanie 3
Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prostego, którego podstawą jest
trapez prostokątny o bokach równoległych długości a=8 i b=5 oraz wysokości h=4. Długość
wysokości tego graniastosłupa wynosi H=7.
Zadanie 4
Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego
wiedząc, że krawędź podstawy ma długość 4, a wysokość bryły ma długość 12.
Zadanie 5
Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej graniastosłupa trójkątnego wiedząc, że wysokość
podstawy ma długość 4√3 , a wysokość brył jest równa 20.
7 lis 17:56