Jak obliczyc krotność
Ewa: (x3 + x2 −x −1)2000
liczba 1 jest pierwiastkiem wielomianu .Określ krotność tego pierwiastka.
7 lis 17:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
x3−x2−x−1 rozłóż na czynniki
7 lis 17:55
Ewa: i wychodzi mi x2 =1 czyli dwukrotny i x= −1 (jednokrotny) dobrze ?
A z ta potęgą 2000 nic ?
7 lis 18:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
no i teraz masz:
x
3−x
2−x−1 = (x−1)
2(x+1)
a więc:
(x
3−x
2−x−1)
2000 = ((x−1)
2(x+1))
2000 = ((x−1)
2)
2000(x+1)
2000 =
= (x−1)
4000(x+1)
2000
więc ilukrotnym jest pierwiastkiem
7 lis 18:25
Ewa: 4000 krotnym?
7 lis 18:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
dokładnie
koniec zadania
7 lis 18:36
Ewa: dzięki

a jak mam podzielić te wielomiany czyli: (x
3 + x
2 −x −1)
2000 / (x
2 + 2x + 1)
2000 to
musze wymnazac x
3 * 2000 itd. czy moge jakos to inaczej?
7 lis 18:40