odlicz
zzz:
x+2 x−2
−−−−−−−−−−−−−−−− − −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x2 − 6x + 9 x2 − 9
7 lis 17:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
x
2−6x+9 = (x−3)
2
x
2−9 = (x−3)(x+3)
jaki jest wspólny mianowniki
7 lis 17:49
7 lis 17:49
zzz: (x−3)2(x+3)
7 lis 17:51
zzz: robię je wielokrotnie i nie wychodzi mi zgodnie z odpowiedzą.
x2−6x+9 −−to wzór (x−3)2
x2−9= (x−3)(x+3)
mianownik wyszedł mi (X−3)2(x+3)
7 lis 17:53
zzz: dobrze?
7 lis 17:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
(x+2)(x+3) − (x−2)(x−3) = x2+5x+6 − (x2 −5x + 6) = 10x
i tyle
jeżeli ma wyjśc coś innego to cos jest z zadaniem
7 lis 17:54
zzz: aha dzięki tyle mi też wyszło
7 lis 17:55
zzz: | x+1 | |
| to poprawna odpowiedz z tyłu książki |
| 6x2 | |
7 lis 17:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
to może pomylili się co do przykladów
7 lis 17:57
zzz: dobrze sprawdziłem, chyba coś z odpowiedzą jest nie tak.
Dzięki za pomoc.
7 lis 18:03