równania logarytmiczne
Mati_gg9225535: logarytmy. czy to jest dobrze... wychodzą mi nieprzyjemne rzeczy

log
x10 + 2log
10x10 − 3log
100x10 = 0
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| − |
| = 0 |
| log10x | | 2log1010x | | 3log10100x | |
log{10}x = t
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| − |
| =0 /*6 |
| t | | 2(1+t) | | 3(2+t) | |
dalej na razie nie pisze bo może już gdzieś tu jest błąd

oczywiście potem wspólny mianownik
i licznik = 0
więc, coś jest nie tak?
7 lis 17:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
narazie dobrze
7 lis 17:46
Mati_gg9225535: no więc dalej
zapisuje sam licznik po sprowadzeniu do wspólnego mianownika:
6(2+3t+t2) + 3t(2+t) − 2t(1+t) = 0
12 + 18t + 6t2 + 6t + 3t2 − 2t − 2t2=0
7t2 + 22t + 12 = 0 (i tu już są schodki z wyliczeniem tego t bo delta brzydka brakuje mi tak
jakby jednej cyfry, gdyby było 8t2 lub 13 zamiast 12 to byłaby piękna Δ=100 ) ale jest jak
jest
7 lis 17:52
Mati_gg9225535: zerknie ktoś ?
7 lis 17:59
Mati_gg9225535:
7 lis 18:03
Mati_gg9225535: jak zmieniam podstawe w takim logarytmie:
| | 1 | | 1 | |
2logx10 = 2* |
| czy może 2logx10 = |
| |
| | log10x | | 2log10x | |
7 lis 18:06
Mati_gg9225535: nie no to drugie na pewno... dziwne to zadanie
7 lis 18:17
Antoni: korzystaj ze wzoru na zmiane podstawy logarytmu.
7 lis 18:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
oczywiście:
| | 1 | |
2logx10 = 2*(logx10) = 2* |
| |
| | log x | |
7 lis 18:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
a widzisz
nie zwróciłem na to uwagi
7 lis 18:28
Antoni: 2logx10=logx100
7 lis 18:31
Antoni: pozamieniaj wszystko w ten sposob i dopiero zmiane podstawy
7 lis 18:32
Antoni: mi wyszlo logx10
7 lis 18:33
Mati_gg9225535: | | 1 | | 2 | |
czyli będzie |
| + |
| −{3}{2+t}=0 tak ?  |
| | t | | !+t | |
7 lis 18:34
Mati_gg9225535: oj jeszcze raz:
7 lis 18:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
tia
7 lis 18:36
Mati_gg9225535: ok dalej sie wszystko zgadza

dzieki
7 lis 18:39