Prawdopodobieństwo całkowite...proszę o pomoc!
Kasia: Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak się rozwiązuje takie zadanie, przy pomocy drzewka jeśli tak
wygodniej...
"Salon rowerowy sprzedaje trzy razy więcej rowerów turystycznych niż rowerów wyścigowych. W
czasie transportu towaru zostaje uszkodzonych 0,5% rowerów turystycznych i 0,8% rowerów
wyścigowych. Oblicz prawdopodobieństwo zakupu przez klienta roweru uszkodzonego."
16 maj 12:35
Eta:

.
T −−− rowery turystyczne
W −− rowery wyścigowe
U −−− uszkodzone
D −−− dobre
3* 0,25 = 0,75 −−−−−− trzy razy więcej niż 0,25
0,8% = 0,008 0,5%= 0,005
A −−− zakupiono uszkodzony
P(A) = 0,75* 0,005 + o,25 * 0,008 = ....... oblicz
16 maj 19:01
tim: Hello!
16 maj 19:03
Eta:
16 maj 19:04
tim: Tup, tup?
16 maj 19:04