Iloczyn skalarny wektorów
LubieMatme: mam dany wektor a (ax, ay) i mam do niego wyznaczyć prostą równoległą, i prostą prostopadłą
przechodzące przez ax, ay, sęk w tym że trzeba to zrobić iloczynem skalarnym. Jak to zrobić?
7 lis 17:28
LubieMatme: ponawiam
7 lis 18:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
k⊥n ⇔ k o n = 0
k || n ⇔ ek o en = |ek|2 = |en|2
7 lis 18:39
LubieMatme: No dobrze, ale jak przejść z tym do równania prostej?
7 lis 18:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
wektor (a
x, a
y) jest równoległy do prostej o jakim równaniu

o równaniu (a
x*y)= (a
y)*x +d
7 lis 18:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
gdzie d −−− dowolna stała
7 lis 18:45
LubieMatme: I czym jest to ek i i en? troche się gubie w tym zapisie i nie potrafie wywnioskować co dalej
z tym.
7 lis 18:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
wersory prostych k i l
7 lis 18:55