granica
lukasz: | | sinx | |
lim( |
| ) do potęgi 1x |
| | x | |
x→0
+
Doszedłem do e
ctgx− 1x to w potędze
nie wiem co dalej, na początku korzystałem ze wzoru na e, pozniej z tw de l'hospitala
7 lis 17:26
Krzysiek: pokaż jak policzyłeś pochodne.
7 lis 17:31
7 lis 17:35
Krzysiek: no tak, i ile wynoszą te pochodne?
7 lis 17:38
lukasz: | | x*cosx − sinx | |
po skróceniu: |
| |
| | x*sinx | |
7 lis 17:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | sinx | | 1 | | xcosx − sinx | |
( |
| )1/x = e(ln ((sinx)/x)/x = H = exp[ |
| * |
| ] = |
| | x | | | | x2 | |
| | xcosx−sinx | | cosx − xsinx − cosx | |
= exp [ |
| ] = H = exp[ |
| ] = |
| | xsinx | | sinx + xcosx | |
| | −xsinx | |
= exp [ |
| ] = H = |
| | sinx + xcosx | |
| | −sinx − xcosx | | −0−0 | |
= exp[ |
| ] −> exp [ |
| ] = e0 = 1 |
| | cosx + cosx − xsinx | | 1+1−0 | |
7 lis 17:41
lukasz: i pozniej rozdzieliem na ctgx i 1x
7 lis 17:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
i to byl błąd

patrz 17:41
7 lis 17:42
lukasz: chyba nie rozumiem tego przejscia w drugiej lini
7 lis 17:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale którego przejścia

początek drugiej linijki to to samo co Ty masz ... tylko nie
'rozdzielone'
a później kolejny d'Hospital
7 lis 17:45
lukasz: tak wlasnie drugi l'hospital, okey, dzięki !
7 lis 17:46