geometria analityczna
Asia: Na prostej x=y znajdź taki punkt C, aby trójkąt był prostokątny. A(1,0), B(5,0)
7 lis 17:26
aniabb: (x−1)2+x2+(5−x)2+x2=16
7 lis 17:36
Anka: a dlaczego tak?
7 lis 17:49
aniabb:

z tamtego powinien wyjsc zbiór pusty, bo założyłam że AB najdłuższa a z rys. widać że nie
sięga..
więc kąt prosty przy A wtedy C1 (1,1) zielony
lub kąt prosty przy B C2(5,5) fioletowy
7 lis 19:38
ola: a to działanie to z jakiegos wzoru?
7 lis 21:59
aniabb: z twierdzenia Pitagorasa
7 lis 22:03
aniabb:

AC
2 +BC
2=AB
2
AC
2=(x−1)
2+x
2
BC
2=(5−x)
2+x
2
AB
2=(5−1)
2=4
2=16
7 lis 22:07
ola: a czemu jest (x−1)2 + x2 i z 5 tak samo?
7 lis 22:08
Gustlik:

Na prostej x=y znajdź taki punkt C, aby trójkąt był prostokątny. A(1,0), B(5,0)
Z wektorów − iloczynem skalarnym:
A=(1,0)
B=(5,0)
C=(x, x) bo leży na prostej y=x
1) kąt prosty w C
CA
→=[1−x, 0−x]=[1−x, −x]
CB
→=[5−x, 0−x]=[5−x, −x]
CA
→*CB
→=0 − warunek prostopadłości.
CA
→*CB
→=(1−x)(5−x)+(−x)(−x)=5−x−5x+x
2+x
2=2x
2−6x+5
2x
2−6x+5=0 ⇔ Δ=..., x
1=..., x
2=...⇒y
1=x
1=..., y
2=x
2=...⇔
⇔ C
1=(x
1, x
1) v C
2=(x
2, x
2)
A=(1,0)
B=(5,0)
C=(x, x) bo leży na prostej y=x
2) kąt prosty w A
AC
→=[x−1, x−0]=[x−1, x]
AB
→=[5−1, 0−0]=[4, 0]
AC
→*AB
→=4(x−1)+0*x=4x−4
4x−4=0 ⇔ x=1 ⇔ y=1 ⇔ C=(1, 1)
3) kąt prosty w B
BA
→=[1−5, 0−0]=[−4, 0]
BC
→=[x−5, x−0]=[x−5, x]
BA
→*BC
→=−4(x−5)+0*x=−4x+20
−4x+20=0
−4x=−20 /:(−4)
x=5 ⇔ y=5 ⇔ C=(5, 5)
8 lis 01:21