funkcja
pff nie lubię matmy: | | ⎧ | x−my=1 | |
| dla jakich wartosci m rozwizanie ukaldu rownan | ⎩ | mx−y=2 | jest para licz
|
spełniających
nierówność x+y<1
7 lis 17:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
pffff ... trudno się mówi
7 lis 17:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
od drugiego równania odejmij pierwsze ... co otrzymasz
7 lis 17:23
pff nie lubię matmy: dalej nie za bardzo rozumiem jak to zrobić,podejmie się ktoś próby wytłumaczenia tego osobie
opornej na nowa wiedzę
co daje odjecie mx−x−y+my=1 i tak nic nie widze
7 lis 17:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
teraz
mx−x = x(m−1)
−y+my = y(m−1)
czyli:
| | 1 | |
mx−x−y+my=1 ⇔ x(m−1) + y(m−1) = 1 ⇔ (m−1)(x+y) = 1 ⇔ x+y = |
| |
| | m−1 | |
skoro rozwiązaniem ma być para spełniająca x+y<1 ... to w takim razie:
czyli jaki parametr 'm' może być
7 lis 17:51
Aga1.: Artur , ale sprytnie.
Pewnie bym liczyła x potem y i dopiero dalej rozwiązywała
7 lis 17:55
pff nie lubię matmy: ostanie zadanie i mam wolne na tydzien
wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których dziedzina funkcji
f(x) = √(m2+4m−5)x2−2(m−1)x+2 jest zbiór liczb rzeczywistych
chodzi tu bardziej o założenia ja bym brał pod uwagę kiedy Δ<0 i jakie założenia dla a nie
wiem a<0
dziwnie mi wychodzi dla liniowej gdy m=1 pewnie będzie
zbiór pusty ale czekam na wypowiedz eksperta
7 lis 18:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
skoro będziesz miał/−a wolne na tydzień to sam/−a zrób
7 lis 18:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
1) liczba pod pierwiastkiem musi być ≥0

więc może być pierwiastek ... byleby wielomian nie
przyjmowal wartości ujemnych
czyli:
zestaw A:
Δ≤0 (zakładamy możliwość istnienia podwójnego pierwiastka)
a>0 (czyli wielomian ramionami skierowany ku górze)
zestaw B:
a=0 (czyli nie ma wielomianu stopnia dwa)
b=0 (czyli nie ma prostej nachylonej pod kątem ... bo dla prostej pod kątem zawsze kiedyś
będzie wartość ujemna)
c≥0 (czyli funkcja stała na wysokości osi OX bądź wyżej)
7 lis 18:19