proste w przestrzeni
D.: Oblicz odległość między prostymi
odp.
√2
7 lis 17:17
D.: wyliczyłam wektory prostych i nie sa to proste równoległe. NIe wiem za bardzo co dalej..
7 lis 17:19
Krzysiek: wylicz wektor kierunkowy i punkt należący do pierwszej prostej, to samo z drugą prostą i
skorzystaj ze wzoru.
7 lis 17:23
D.: Wyliczyłam
u1=[−1,1,−1] P1=(−1,0,0)
u2=[2,−1,1] P2=(1,−1,0)
A jaki jest wzór na odległość prostych w przestrzeni? Bo takiego nie ożywaliśmy.. a jest inny
sposób na obliczenie tego bez wykorzystania wzoru?
7 lis 17:28
D.: hm?
7 lis 17:35
Krzysiek: z jakiegoś wzoru musisz skorzystać

może miałaś wzór na odległość punkty od płaszczyzny?
Po drugie te wzoru można Samemu wyprowadzić, np rysująć równoległościan zaznaczając dwie proste
i skorzystać z iloczynu mieszanego.
7 lis 17:38
D.: a taki mialam

napisalam teraz rownania dwoch plaszczyzn zawierajacych odpowiednia te wektory
i proste. Teraz zapewne powinnam wykorzystac wlasnie ten wspaniały wzór na odleglosc pkt od
plaszczyzny?
7 lis 17:41
D.: Krzysiek proszę jeszcze o wskazówki bo ja juz przekombinowałam
7 lis 17:49
Krzysiek: wyznacz równanie płaszczyzny π zawierającej prostą l1 ,równoległą do l1 i
przechodzącą przez punkt P1
wektor normalny tej płaszczyzny to: u1 x u2
a następnie policz: d(π,P2 )
7 lis 17:50
D.: czy rownanie tej płaszczyzny to π: −x+y−z−1=0 chyba zły wektor podstawilam,,, bo juz w sumie
obliczalam ta odleglosc ale nie wyszla mi jak w odp

nie wiem gdzie orbie bład
7 lis 18:01
D.: pokombinowalam i wyszlo

mam nadzieję , że nie przypadkiem

dziekuję za pomoc !
7 lis 18:06
Krzysiek: ....a mi wychodzi 1/√2 ... I nawet korzystając z innego wzoru tak samo wychodzi..
7 lis 18:16
D.: własnie w tej sprawie pisze

bo mi jednak tez wyszlo 1/{2} , moze w takim razie blad w
odp...
7 lis 18:17