Funkcja homograficzna.
Jurak.: Określ wartości c, dla których funkcja f jest odpowiednio : funkcją homograficzną, liniową,
stałą.
a) f(x)=4x−6/cx+3
7 lis 17:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
pytanie−wskazówka
co oznacza funkcja homograficzna?
co oznacza funkcja liniowa ?
co oznacza funkcja stała ?
7 lis 17:09
Jurak.: nie wiem tylko jak obliczyć dla jakiego c będzie stała

.
7 lis 17:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
no to bardzo podobnie z liniową
a wiesz co to funkcja homograficzna
7 lis 17:16
Jurak.: tak, to spokojnie, chodzi o tą stałą... jak obliczyć?
7 lis 17:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
skoro ma być stała to:
4x−3 = k*(cx+3) ; gdzie k∊Z\{0}
7 lis 17:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
tam miało być
4x−6 = k*(cx+3) ; gdzie k∊Z\{0}
stąd wniosek ... k=−2 ... więc −2c = 4 ⇔ c = −2
7 lis 17:22
Jurak.: czemu 4x−3?
7 lis 17:22
Jurak.: Okej, a jak mam taki przykład?
1/2x−4/x−c te 1/2x − 4 jest w liczniku.
7 lis 17:25
Jurak.: Odświeżam.
7 lis 17:36
pigor: c=8
7 lis 17:49
Jurak.: i jak to obliczyłeś?
7 lis 17:51
pigor: | | 12x−4 | | x−8 | | 1 | |
bo wtedy |
| = |
| = |
| =const. ....  |
| | x−8 | | 2(x−8) | | 2 | |
7 lis 17:51
pigor: sposób pokazał ci powyżej Artur z...
7 lis 17:53
Jurak.: ale jak wyznaczyłeś, że 8?
7 lis 17:54
Jurak.: no coś mi sposobem Artura nie wychodzi. Ktoś mi może pokazać?
7 lis 17:58
pigor: lub wyłączasz
12 przed nawias w liczniku i stwierdzasz kiedy ci się skróci
licznik z mianownikiem , czyli
| 12x−4 | | 12(x−8) | | 1 | |
| = |
| = |
| = const ⇔ c=8 . ...  |
| x−c | | x−c | | 2 | |
7 lis 17:59
pigor: ;;; a sposobem
A też ładnie , bo
12x−4= k(x−c) ⇔
12x−4= kx−kc ⇔ k=
12 i kc=4 ⇒
12c=4 ⇔
c=8
7 lis 18:02
Jurak.: Fakt, dzięki!
7 lis 18:06