Pomocy ?
demon902: Oblicz pole powierzchni i objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego wiedząc że promień
okręgu opisanego na jego podstawę ma długość 2 pierwiastki z 3 , a wysokość bryły równa się 7
16 maj 12:07
demon902: Pomoże ktoś

?
16 maj 12:31
Bogdan:

Wskazówki:
R = 2
√3, H = 7
| | 1 | |
R = |
| a√3 /*√3 ⇒ a = R√3 |
| | 3 | |
Z twierdzenia Pitagorasa h =
√H2 + r2
| | 1 | | 1 | |
Objętość V = |
| * |
| a2√3 * H |
| | 3 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
Pole P = |
| a2√3 + 3* |
| a * h |
| | 4 | | 2 | |
16 maj 12:35
Bogdan:
Poprawka, w zadaniu chodzi o graniastosłup, a nie o ostrosłup, jak przyjąłem, więc
wzory na V i P są inne.
16 maj 12:37
Bogdan:

W przypadku graniastosłupa jest prościej.
R = 2
√3, a = R
√3
H = 7
16 maj 12:47
demon902: Czyli teraz wystarczy tylko podstawić do wzoru
16 maj 13:59
demon902: Moze ktos mi powiedziec czy mam dobre wyniki V=63√3 P=18√3 + 126
18 maj 17:45