zbiór wartości
Michał: może mnie teraz ktoś wyśmieje ale chciałbym sie dowiedzieć jak policzyć zbior wartości funkcji
ze wzoru

to moj odwieczny problem
7 lis 16:54
Mati_gg9225535: zależy o jakiej funkcji mowa
7 lis 16:56
Patronus: najłatwiej narysować i odczytać z wykresu
7 lis 16:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
w sensie −−− masz wzór funkcji i chcesz podać ZW

hmmm
przeważnie możesz się domyslac jaki będzie (w prostych przypadkach) ... ale ... w wielu
przypadkach musisz policzyć
7 lis 16:56
aniabb: zrobić funkcję odwrotną i policzyć jej dziedzinę
7 lis 16:57
Mati_gg9225535: najprościej chyba postać funkcji zapisać tak by obrazowała jakieś przesunięcie o dany wektor,
wtedy po chwili namyśleń jest się w stanie wyznaczyć ZW
7 lis 16:57
Klaudia: no np
y= 2x+2 albo y=x do potęgi 3/2
7 lis 16:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
przeważnie zbiór wartości jest bardzo trudny do wyznaczenia ... bez odpowiednich narzędzi ...
które poznaje się dopiero na studiach (albo i nawet nie wtedy).
przykład takiej funkcji:
wygląda na prostą ... ale wyznaczenie ZW dla licealisty będzie piekielnie trudne
7 lis 16:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
Klaudio −−− najłatwiej ... wiedzieć jak 'mniej wiecej' wygladają te wykresy
y=2x+2 ... to jest prosta rosnąca
czyli ZW = R
y=x
3/2 ... jest to wykres funkcji potęgowej ... jak wygląda jej wykres

ZW = (0,+
∞)
7 lis 17:01
Klaudia: parabola?
7 lis 17:04
Michał: chyba dalej bede sie meczyl z rysowaniem wykresow bo to nie takie proste
7 lis 17:05
Mati_gg9225535: Klaudia raczej nie parabola
7 lis 17:09
Mati_gg9225535: tzn miedzy innymi też

ale nie tylko
7 lis 17:11
asdf: funkcja liniowa: ZWF = R , dla a ≠ 0
funkcja kwadratowa (parabola): w zależnośći od współczynnika kierunkowego:
dla a > 0:
<q;∞)
dla a < 0:
(q;−∞)
dla funkcji wykładniczej jest trochę bardziej skomplikowane, chcesz też wiedzieć?
7 lis 17:33
Aga1.: Dla funkcji kwadratowej, gdy a<0 to Zw=(−∞,q>.
7 lis 17:38
asdf: racja, tak myslalem, a co innego napisalem, nie wiem czemu

Przepraszam za blad
7 lis 17:47