Zbiory
Zbyszek: Udowodnij podane równości:
1. (A\B)∪(B\A) = (A∪B)∩(A∩B)'
2. (A∩B)∪(A'∩B') = B
3. (A\B)∩C = (A∩C)\B
4. A\B = A\(A∩B)
5. (A\B)' = A'∪(A∩B)
6. (A\B)∩B = ∅
7 lis 16:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
studia czy liceum
7 lis 16:51
Zbyszek: studia
7 lis 16:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
6.
∀x (x∊(A\B) ⇒ x∉B) ⇔ x∉((A\B)∩B)
7 lis 16:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
5.
∀x (x∊(A\B) ⇒ x∊A⋀x∉B
czyli
(A\B)' ⇔ x∊A' ∨ x∊(A∩B)
7 lis 16:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
4.
zobacz jak zdefiniowany jest zbiór A\B
7 lis 16:55
Zbyszek: x∊A⋀x∉B
7 lis 16:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
czyli
A\(A∩B) ... x∊A ⋀ x∉(A∩B)
7 lis 16:58
Zbyszek: Niestety ode mnie wymagają, bardziej szczegółowego rozpisania tych równości.
7 lis 16:59