Obliczenia procentowe
Madzia.: Poparcie dla kandydata na urząd burmistrza wyniosło w styczniu 25%, a w kwietniu wzrosło do
33%. Kandydat chwali się, że poparcie dla niego zwiększyło się o 30. Czy ma racje?
7 lis 16:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
| 33% | |
| = ile  |
| 25% | |
to o ile wzrosło poparcie
7 lis 16:41
aniabb: wzrosło o 0,08 0,08/0,25*100%=32%
7 lis 16:45
Madzia.: 1,32%
7 lis 16:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
a więc wzrosło o 32%
więc miał racje czy nie ?
7 lis 16:48
aniabb: madzia 1,32 bez procenta bo się skróciły
teraz jak chcesz policzyć ile to procent to 1,32 *100% =132%
7 lis 16:48
aniabb: 132%−100% =32% ←wzrost
7 lis 16:49