tarcie
malwina: Proszę bardzo o pomoc w rozwiązaniu zadania, kompletnie nie wiem, jak się do tego zabrać

Wagon o masie m = 10
4 kg odczepił się od poruszającego się składu pociągu i
przebywając drogę s1 = 20 m ruchem jednostajnie opóźnionym zatrzymał się po
upływie t1 = 20 s. Znaleźć siłę tarcia, efektywny współczynnik tarcia oraz
początkową prędkość pociągu.
7 lis 16:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
a jakie masz wzory
7 lis 16:37
aniabb:
S=v0t/2
v0=2s/t=2*20/20=2m/s
a=Δv/t=2/20=0,1m/s2
T=ma = 104*0,1=1000N
f=T/mg = 1000/100000 = 0,01
7 lis 16:40
aniabb: ten wzór na drogę działa tylko jak prędkość końcowa =0
7 lis 16:41
malwina: mogę prosić o wyjaśnienie tego:
a=Δv/t=2/20=0,1m/s2
T=ma = 104*0,1=1000N
f=T/mg = 1000/100000 = 0,01
7 lis 18:18
malwina: ktoś jeszcze?
7 lis 18:47