asymptoty funkcji
lukasz: Probuje sie zabrac do rozwiazywania asymptot i chcialbym prosic o sprawdzenie czy dobrze
zrozumialem ten prosty przyklad:
f(x) = (x−1)/(x−5)
Czy te odpowiedzi:
a) x=5 jest rownaniem asymptoty pionowej obustronnej
b) y=0x+1 jest rownaniem asymptoty ukosnej przy x dazacym do +−∞
c) y=1 jest rownaniem asymptoty poziomej przy x dazacym do +−∞
sa poprawne?
Z gory dziekuje za odpowiedz
7 lis 16:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
1) zawsze wyznacz dziedzinę
a) jeżeli policzyleś granicę ... to tak

yyyyy (b) zbyteczne jeżeli jest (c)
7 lis 16:32
aniabb: jak masz asymptotę poziomą nie sprawdzasz ukośnej (bo 0x i tak daje poziomą

)
7 lis 16:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
dlatego zawsze najpierw się bada poziomą ... i jak nie wychodzi to się przeklina pod nosem
7 lis 16:35
lukasz: Arturze, w ten sposob probowalem do tego dojsc:
Df: x ∊ R / (5)
a) lim x→5− 4/0− = −∞
lim x→5+ 4/0+ = +∞
z tego odpowiedz: x=5 jest rownaniem asymptoty pionowej obustronnej
b)
z wzoru f(x)/x = a
lim x→+−∞ (x−1)/(x−5) * 1/x = x−1/x2−5x = x2(1/x−1/x2) / x2(1−5/x) = 0/1 = 0 = a
z wzoru f(x) − ax = b
lim x→+−∞ (x−1)/(x−5) − 0x = (x−1)/(x−5) = x(1−1/x)/x(1−5/x) = 1
stad odpowiedzi b) i c), ktore podalem wczesniej
zgadza sie to? czy namieszalem?
7 lis 16:42
aniabb: najpierw się liczy samo lim f(x) .. jak wychodzi nieskończoność to liczy się a =lim f(x)/x
7 lis 16:47