wartość bezwzględna
Klaudia: Mam problem z nierównością z wartością bezwzględną.
to jest ten przykład I3 − IxII ≤5
mi wyszło [−2,2] a w odp jest [−8,8]
Ja mam błąd czy w odpowiedziach jest błąd?
7 lis 16:22
l: w odpowiedziach raczej
7 lis 16:25
krystek: 3−IxI≤5 i 3−IxI≥−5
IxI≥−2 prawdziwe dla każdego x i IxI≤8⇒x∊<−8,8>
7 lis 16:25
Klaudia: szczerze mówiąc to dalej nie wiem czemu tak bo po rozrysowaniu tego na wykresie ewidentnie
wychodzi mój wynik
7 lis 16:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
1o
3−|x| ≥ 0 ... czyli |x| ≤ 3
3−|x| ≤ 5 ⇔ |x| ≥ −2 .... czyli x∊ <−3;3>
2o
3−|x| < 0 ... czyli |x| > 3
−3 +|x| ≤ 5 ⇔ |x| ≤ 8 ⇔ x∊ <−8;−3)∪(3;8>
7 lis 16:27
Mati_gg9225535: odpowiedzi są prawidłowe
7 lis 16:29
Klaudia:

tak mi to wykresie te 2 kropki w srodku to 2 i −2 a te na zewntarz to 8 i −8 wiec czesc
wspolna to byloby od −2 do 2
7 lis 16:33
krystek: A zapisz jak to wyliczyłaś?
7 lis 16:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
a skąd w ogóle masz to −2 ; 2
7 lis 16:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
stąd −−− |x| ≥ −2

jeżeli tak to się zastanów
7 lis 16:36
krystek: 16:25 masz rozwiązane. Rozpisz sobie "po kolei"
7 lis 16:39
Klaudia: 3 −IxI ≤5
3−5≤IxI
−2≤IxI
x≥−2 x≤2
3−IxI≥−5
3+5≥IxI
8≥IxI
x≤8 x≥−8
nie znosze warości bezwzglednej
7 lis 16:41
krystek: i właśnie masz błąd na który Tobie zwrócił uwagę Artur
7 lis 16:42
krystek: IxI≥−2 dla każdego x
7 lis 16:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
błąd w drugiej linijce

a kiedy |x| ≥ −2

słucham

odpowiedź −−− ZAWSZE
7 lis 16:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
po drugie −−− jakie są założenia dla danych sytuacji, które rozpatrujesz
7 lis 16:44
Klaudia: chodzi o to ze −2≤IxI ? czyli ze warosc bezwzgledna jest dodatnia tak?
7 lis 16:45
krystek: @Artur nie musi założeń
7 lis 16:45
krystek: Tak @Klaudia.
7 lis 16:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
krystek −−− lepiej robić niż nie robić i później się wkopać
takiej jest moje zdanie
7 lis 16:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
bo się nauczy że założeń nie musi robić ... a później w wielomianach po podstawieniach będą
głupoty wychodziły typu x2 = −25 ⇔ x = −5 ⋁ x=5
7 lis 16:47
Klaudia: aha czyli jak mi takie cos wyjdzie w nastepnych przykladach to tego nie biore pod uwage przy
ustalaniu wyniku?
ale tych zalozen to nie mam
7 lis 16:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
krystek −−− i teraz łumacz Klaudii
7 lis 16:48
krystek: Ok , ale w tym przypadku zbędne, moim skromnym zdaniem.
7 lis 16:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
zbędne ... w tym konkretnym przypadku ... bo jest tutaj tylko funkcja liniowa
jednak zgodzisz się chyba ze mna, że dobrych nawyków lepiej nauczyć się na prostych rzeczach
7 lis 16:50
krystek: I(........)I≤5⇔ (.......)≥−5 i (.......)≤5
7 lis 16:51
krystek: I(.......)I≥5 ⇔(......)≤−5 lub (......)≥5 zdef geometrycznej wartości bezwzględnej
7 lis 16:53
Klaudia: i to sa te wasze zalozenia ?
7 lis 16:55
krystek: To jest rozpisywanie wartości bezwzględnej z def geometrycznej .
7 lis 16:58
krystek: Ix−5I<3⇔ x−5<3 i x−5>−3
7 lis 17:00
krystek: Ix−4I>6⇔ x−4>6 lub x−4<−6
7 lis 17:02