Wielomiany
HELP!!: Reszta z dzielenia wielomianu W(x)= x4−2x3+ax2+bx+c przez dwumian x−2 jest równa −24, a
reszta z dzielenia tego wielomianu przez dwumian x+4 wynosi 240. Uzasadnij, że jeśli dwumian
x+1 występuje w rozkładzie na czynniki wielomianu W, to dwumian x−1 również.
7 lis 16:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
reszta z dzielenia przez x−2 wynosi −24 ⇔ W(2) = −24
analogicznie z x+4
jeżeli spełnione jest założenie z występowaniem x+1 w rozkladzie ... to znaczy że W(−1) = 0
w tym momencie jesteś w stanie wyznaczyć, współczynniki a;b;c i rozłożyć dalej ten wielomian
pokazujac występowanie x−1
7 lis 16:16
HELP!!: Dzięki. Czyli nie mogę dać w 3 warunku, że W(1)=0? Musi być, że W(−1)=0, tak?
7 lis 16:23