Ciąg
Overplay: Ciąg trzech liczb całkowitych (a,b,c) jest ciągiem geometrycznym którego iloraz jest liczbą
całkowitą. Jeżeli do najmniejszej z nich dodamy 9 to otrzymamy trzy liczby ktore odpowiedno
uporządkowane utworzą ciąg arytmetyczny. Znajdź wszystkie takie ciągi (a, b, c ).
Może tym razem ktos pomoze.
7 lis 15:59
aniabb:
1° q>0 a, aq aq2 geom a >0 najmniejsza a
a+9 , aq , aq2 c.arytm
2aq = a+9+aq2
q2−2q +1+9/a=0
Δ=4−4−36/a =−36/a ⇒ a<0 wtedy a nie jest najmniejsza sprzeczność
2° q>0 a, aq aq2 geom a <0 najmniejsza aq2
aq2+9 , aq , a c.arytm podobne obliczenia
2aq = a+9+aq2
q2−2q +1+9/a=0
Δ=4−4−36/a =−36/a ⇒ a<0
q1=1+3/√−a żeby całkowite a=−1 lub a=−3 wtedy q i q i sprawdzamy
itd
3° q>0 a, aq aq2 geom a <0
po dodaniu 9 najmniejsza aq
4° q<0 a, aq aq2 geom a >0 najmniejsza aq
5° q<0 a, aq aq2 geom a <0 najmniejsza aq2
7 lis 17:32
aniabb: będę wieczorem może rozpiszę resztę
7 lis 17:32
Overplay: ile jeszcze przypadków powinno być?
8 lis 15:53
aniabb: w 4° i 5° różne układy w ciagu arytmetycznym..czyli po 2 przypadki
8 lis 19:13