Sprowadź podane wyrażenie do najprostszej postaci - wartość bezwzględna
Zosia: Proszę o wyjaśnienie pewnej niejasności
Sprowadź podane wyrażenie do najprostszej postaci wiedząc że x∊(1.3)
I x2 − 4x +3 I − Ix2 − 9I
wynik wynosi 4x− 12
natomiast ja otrzymałam 12− 4x nie wiem dlaczego skoro x ∊ R+
7 lis 15:30
Saizou : ustalamy znak wyrażenia (dodatnie czy ujemne dla liczb z przedziału x∊(1;3))
lx2−4x+3l=x2−4x+3 (jest akurat dodatnie)
lx2−9l=−x2+9 (jest ujemne więc zmieniamy znaki)
x2−4x+3−(−x2+9)=x2−4x+3+x2−9=2x2−4x−6
7 lis 15:37
Aga1.:
Dla x∊(1,3)
Ix2−4x+3I=−x2+4x−3
a
Ix2−9I=−x2+3
−x2+4x−3−(−x2+9)=−x2+4x−3+x2−9=4x−12
7 lis 15:38
irena_1: x2−4x+3=(x−3)(x−1)
W przedziale (1, 3) wartości tego trójmianu są ujemne
x2−9=(x+3)(x−3)
Tutaj również w tym przedziale wartości są ujemne, więc:
|x2−4x+3)−|x2−9|=−x2+4x−3−(−x2+9)=−x2+4x−3+x2−9=4x−12
7 lis 15:39
Saizou : jaki błąd

o czym ja dzisiaj myślę

oczywiście
Aga1 ma rację
7 lis 15:40
Zosia: nie do czytałam przedział x ∊ (1,3)! bez 3

Dziękowanie za pomoc
7 lis 16:13
Aga1.: Gdyby x∊(1,3> wynik by się nie zmienił
7 lis 16:16