Prosze o pomoc w rozwiazaniu zadania !
BlondKarolcia: Może ktoś rozwiazać i wytlumaczyc

próbowałam juz naprawde na milion sposobów

Udowodnić , że dla każdej liczby naturalnej n liczba 5
n + 2*3
n−1 +1 Jest podzielna przez 8
7 lis 15:28
7 lis 15:30
BlondKarolcia: probowalam. wiem , ze to zadanie z indukcji

ale mi nie wychodzi
7 lis 15:34
irena_1: n=1
51+2*30+1=5+2+1=8
Z.
5k+2*3k−1+1=8p, p ∊ N
T.
5k+1+2*3k+1=8t, t ∊ N
D.
5k+1+2*3k+1=5*5k+2*3*3*{k−1}+1=5k+2*3k−1+1+4*5k+4*3k−1=8p+4(5k+3k−1)= (*)
Liczby 5k i 3k−1 to liczby nieparzyste. Ich suma jest więc liczbą parzystą. Oznacz
5k+3k−1=2s, s ∊ N
(*)=8p+4*2s=8p+8s=8(p+s), p+s ∊ N
7 lis 15:36
BlondKarolcia: nie rozumiem o co chodzi z tym s
7 lis 20:46
aniabb: tak żeby lepiej było widać że liczba parzysta
7 lis 20:47
BlondKarolcia: juz lapie
7 lis 20:53
ASIA: a gdzie sie podziala ta jedynka?
7 lis 21:44
BlondKarolcia: no właśnie..?
7 lis 21:45