pomocy
natalia: Ciąg (bn) jest określony wzorem rekurencyjnym b1=1 i bn+1=bn+2n+1 dla n≥1 . Wówczas:
A. bn=2n2 +1
B. bn=2n2 +2n+1
C. bn=n2
D. wszystkie jego wyrazy są liczbami nieparzystymi
7 lis 15:04
natalia: proszę o pomoc
7 lis 15:16
natalia: nikt nie umie?
7 lis 15:26
Krzysiek: bn =(bn−1 )+2(n−1)+1 =(bn−2+2(n−2) +1) +2(n−1)+1 =bn−3 +2(n−3)+1 +2(n−2) +1
+2(n−1)+1 =...=b1 +2*1 +1 +2*2 +1 +...+2*(n−2)+1 +2*(n−1) +1
rozbij na sumy ciągów arytmetycznych
powinno wyjść: bn =n2
7 lis 15:28
natalia: dzięki
7 lis 15:30