funkcje
graszkaaa: Obliczyć wartości funkcji f(x) = ex oraz g(x) = 1 + x dla argumentów x równych:
−0,3;−0,2;−0,1; 0; 0,1; 0,2; 0,3.
Wyniki przedstawić w formie tabelki. Naszkicować wykresy funkcji f i g na jednym rysunku. Czy
wyniki przedstawione w tabelce oraz naszkicowane wykresy sugerują prawdziwość stwierdzeń:
(a) „Dla x 2 [−0,3; 0,3] względny błąd przybliżenia wartości funkcji f wartościami funkcji g
nie przekracza 6%”?
(b) „Wykres funkcji y = ex przecina oś OY pod katem 45 stopni”?
(c) „Dla x 2 [−0,3; 0,3] prawdziwa jest nierówność ex 1 + x”?
10.
Obliczyc wartości funkcji h(x) = 1 + x + x2
2 dla argumentów x równych:
−0,3;−0,2;−0,1; 0; 0,1; 0,2; 0,3.
Wyniki przedstawić w formie tabelki. Naszkicować wykresy funkcji f(x) = ex i h na jednym
rysunku.
Czy wyniki przedstawione w tabelce oraz naszkicowane wykresy sugeruja˛ prawdziwość
stwierdzenia:
„Dla x 2 [−0,3; 0,3] względny błąd przybliżenia wartości funkcji f wartościami funkcji h nie
przekracza
1%”?
Jakieś wskazówki, prosze o pomoc!
7 lis 14:58