zapisz wzor funkcji
Dorota: zapisz wzor funkcji: f(x)=−1/3x do kwadratu−x+6 w postaci iloczynowej
16 maj 11:49
M:
6 maj 14:20
Podstawy Geometrii:
Δ=1+8=9
√9=3
6 maj 14:38
bez delty:
| | 1 | | 1 | |
f(x)= − |
| (x2+3x−18)= − |
| (x+6)(x−3) |
| | 3 | | 3 | |
6 maj 20:21
wredulus_pospolitus:
i jeszcze inna wersja:
f(x) = −1/3(x2 + 3x − 18) = −1/3(x2 + 2*1.5*x + 2.25 − 20.25) =
= −1/3[ (x+1.5)2 − 4.5 ] = −1/3[ (x+1.5 + 4.5)(x+1.5 − 4.5) ] = −1/3(x+6)(x−3)
6 maj 21:40
Staś:
w nawiasie ma być 4,52
6 maj 22:14