baza
Nick: Znalezc baze podprzestrzei wektorowej generowanej przez wektory a
1=(1,3,2,1) a
2=(4,9,5,4)
a
3=(3,7,4,3). sprawdzilem i sa one liniowo zalezne. i nie weim co dalej. z gory dziękuje
7 lis 14:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
skoro są liniowo zależne ... to znaczy że tylko określone wektory można stworzyć
wyznacz, jakie to będą wektory (jakiej postaci)
7 lis 14:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
ciekawe ... bo mi wyszła liniowa niezależność
7 lis 14:23
Krzysiek: A mi wyszły liniowo zależne
7 lis 14:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
tia ... walnąłem się w odejmowaniu w pamięci
7 lis 14:28
Nick: tylko ja w tym macierzy nie moge wykorzystac
7 lis 14:45
Nick: POMOCY
7 lis 16:34
Krzysiek: skoro trójka wektorów jest liniowo zależna to sprawdź pary wektorów czy są liniowo niezależne.
jeżeli tak, to wtedy znalazłeś bazę
7 lis 16:36
Nick: czyli jak te wektory parami sa niezalezne to moge wyrac jedna pare z tych 3 par i to bedzie
szukana baza?
A czy ktoś wei jak te zadania zrobic mam jutro kolosa i nie umiem ich rozwiazac
1. W przestrzeni R3 dane są dwa wektory v1=(2,1,4) v2=(5,2,1) . Wyznaczyć powłokę liniową.
2.Niech v1,v2,v3 naleza do R3 i sa liniowo niezalezne. A= lin(2v1+v2,v2−v3,4v1+3v2−v3) znalezc
baze.
3. Udowodnij ze jezeli v1,v2,v3są dowolnymi wektorami w R3to lin(v1+v2,v3+v3) = lin(v1+v2,
v3−v1)
Blagam o pomoc
7 lis 17:48