naomi:

Niech a − podstawa, natomiast h −wysokoscia tego trojkata.Wiemy, ze a+h=16, zatem a=16−h.
Nastepnie P=0,5ah , to uzalezniamy
Pmax(h)=0,5(16−h)h . Rozwiazujemy nierownosc kwadratowa.
0,5 (16−h) h > 0 /: 0,5
(16−h) h > 0
w.p.m.z.
16=h lub h=0
ale to jest nierwnosc wiec potrzebna jest parabolka , ta jest z ramionami skierowanymi do dolu
a miejsca zerowe to 0 i 16.
Ale skoro pole ma byc maxymalne to interesuje nas wierzcholek parabolki, bo tam jest najwiecej
i to jest ze wzoru na p=−b/2a, czyli liczymy z funkcji −h
2 +16h =0
p=−16 / 2 (−1)=8
to para (p,q) ma liczby (q=−Δ / 4a = 8).
Zatem Pole trojkata bedzie najwieksze dla p=h=8 i q=a=8.
{Tak mi sie wydaje, ze to powinno wygladac ale sama jestem ciekawa czy o to Tobie chodzilo }