wyznacz zbiór wartosci funkcji
infii: wyznacz zbiór wartosci funkcji
f(x)=3sinx(2x−π3)+1
f(x)=−3sin2x+1
f(x)=2|sinx|−5
7 lis 14:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
jaki jest zbiór wartości sinx

a jaki sin (2x)

a jaki sin (2x− π/3)

a jaki będzie zbiór 3sin (2x− π/3) + 1
7 lis 14:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
analogiczne rozumowanie dla pozostałych
7 lis 14:07
infii: czyli w pierwszym <−4,4> ?
7 lis 14:11
Mila: f(x)=−3sin
2x+1
0≤sin
2x≤1 /*(−3)
0≥−sin
2x≥−3 /+1
1≥−sin
2x≥−2
Z
w=<−2;1>
II sposób
| | 1 | |
[cos2x=cos2x−sin2x; ⇔cos2x=1−2sin2x stąd −sin2x= |
| (cos2x−1) |
| | 2 | |
| | 3 | | 1 | |
f(x)=−3sin2x+1= |
| cos2x− |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
− |
| ≤ |
| cos2x≤ |
| /+(− |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Z
w=<−2;1>
7 lis 15:53