logarytmy
Karolina: Wiedząc, że log3 2=a, oblicz log2 13,5
7 lis 13:56
Patronus: | | log327 | | 3 | | 1 | |
log213,5 = log227 − log22 = |
| − 1 = |
| − 1 = |
| |
| | log32 | | 2 | | 2 | |
7 lis 13:59
Eta:
Korzystamy ze wzoru ( na zamianę podstaw logarytmu
| | 27 | | | | log327−log32 | | 3−a | |
log2 13,5=log2 |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | log32 | | log32 | | a | |
7 lis 14:01
Karolina: Czy mógłbyś jeszcze wytłumaczyć skąd z log2 przeszedłeś do log3? I skąd w dalszym wyniku 3/2.
7 lis 14:02
Eta:
Patronus ?

zamiast za log
32=a co podstawiłeś?
7 lis 14:03
Patronus: Heh podstawiłem 2

Jakoś źle spojrzałem
7 lis 14:23