rozwiąż nierówność
Ania: rozwiąż nierówność
nadrabiam materiał z mat. rozszerzonej, proszę o wskazówki jak rozwiązać nierówność
1/ x2
7 lis 13:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
a gdzie tu nierówność
7 lis 13:49
Ania: ok, już dopisuję
więc 1/x2>1
7 lis 15:23
Saizou : | 1 | |
| >1 /*x2 bo x2 jest zawsze dodatni
|
| x2 | |
1>x
2
1−x
2>0
(1−x)(1+x)>0
7 lis 15:25
Aga1.: x≠0
Pomnóż obie strony przez x
2, bo dla x≠0 x
2>0
7 lis 15:26
Saizou : fakt jest zawsze nieujemny zatem dziedzina x∊R/{0}
7 lis 15:28
Zosia: Dziękuję ślicznie!
7 lis 15:31
Mati_gg9225535: można też tak, co wyjdzie na to samo

ale gdy ktoś nie zauważy ze można pomnożyć przez mianownik to:
po wyznaczeniu dziedziny:
| 1 | |
| > 1 (przenosimy 1 na lewą stronę) |
| x2 | |
| 1 | |
| − 1 > 0 (sprowadzamy do wspólnego mianownika) |
| x2 | |
| 1 | | x2 | |
| − |
| > 0 (wspólna kreska ułamkowa) |
| x2 | | x2 | |
| 1−x2 | |
| > 0 korzystamy z wiedzy o ułamkach  czyli ułamek jest równy 0 wtedy i tylko |
| x2 | |
| | a | |
wtedy gdy iloczyn licznika i mianownika jest równy 0, zatem: |
| > 0 ,b≠0 ⇔ a * b > 0 |
| | b | |
x
2 * (1−x
2) > 0 (rozkładamy nawias wg wzoru skróconego mnożenia)
x
2 * (1−x)(1+x) > 0
x1=0 x
2=1 x
3=−1 i wykres (0 jest podwójnym pierwiastkiem wiec wykres "odbija się" w tym
miejscu od osi)
7 lis 15:32
Mati_gg9225535: tam popełniłem błąd : < ułamek jest większy od 0 ( a nie równy 0)
7 lis 15:34
pigor: ... nie widzę ...

tak , więc może tak :
| 1 | |
| >1 /*x2>0 ⇔ x2< 1 i x≠0 ⇔ −1<|x|<1 i x≠0 ⇔ |
| x2 | |
⇔
−1<x<0 lub
0<x<1 ⇔
x∊(−1;0)U(0;1) . ...
7 lis 15:57