Równanie z logarytmami
Mateusz: log3 (x−2) + log3 (x−4)2 = 0
7 lis 13:32
krystek: D:x−2>0 i (x−4)2>0
log(x−2)(x−4)2>log1
7 lis 13:34
Piotr:
wdarł się chochlik
7 lis 13:39
krystek: aaaa =log1 Z rozbiegu nierównośc.
7 lis 13:43
XOXO: później powinno być chyba log3 (x−2)2 (x−4)2 > log1 ale nie jestem pewny
7 lis 13:43
XOXO: no właśnie = log1
7 lis 13:44
krystek: a dlaczego (x−2)2 ?
7 lis 13:46
XOXO: Ze wzoru: k loga x = loga xk
7 lis 13:51
Piotr:
pewnie znowu chochlik

podsumujmy.
dziedzina : x−2>0 i (x−4)
2>0
log
3[(x−2)(x−4)
2] = log
31
(x−2)(x−4)
2 = 1
7 lis 13:51
XOXO: a tu dwójki nie ma na początku. gapa zemnie. zwracam honor
7 lis 13:52
Mateusz: OK, teraz już wiem o co chodzi, dzięki wielkie za pomoc.
7 lis 13:53
krystek: Powodzenia!
7 lis 13:55
Mateusz: Dzięki!
7 lis 13:56