matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż równanie-liczby zespolone
anonim:
rozwiąż równanie z
4
= 8(−1+i
√
3
)
7 lis 13:11
aniabb:
z=
√
3
+i
7 lis 13:14
Mila:
z=−8+8i
√
3
|z|=16
1
cosφ=−
2
√
3
2π
sinφ=
⇔φ=
2
3
2π
+2kπ
3
2π
+2kπ
3
z
k
=
4
√
16
(cos
) +isin
))gdzie k∊{0,1,2,3}
4
4
2π
2π
z
0
=2(cos
+isin
)=
12
12
π
π
√
3
1
=2(cos
+isin
)=2(
+
i)=
√
3
+i
6
6
2
2
2π
2π
1
√
3
z
1
=2(cos
+isin
)=2(−
+i
)=−1+i
√
3
3
3
2
2
z
2
=−
√
3
−i z
3
=1−i
√
3
7 lis 16:32