matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica ciagu
Jula:
lim
x−>0
=
√
x+1
−1
x
lim
x−>0
=
sin6x
2x
7 lis 12:29
aniabb:
√
x+1
−1
(
√
x+1
−1)(
√
x+1
+1)
x+1−1
=
=
=
x
x(
√
x+1
+1)
x(
√
x+1
+1)
x
1
=
x(
√
x+1
+1)
(
√
x+1
+1)
1
lim
=1/2
(
√
x+1
+1)
7 lis 12:56
aniabb:
sin6x
3sin6x
lim
=lim
= 3
2x
6x
7 lis 12:57